2014. szeptember 8., hétfő

Sushi készítése (leegyszerűsített otthoni változat)

Sokan ismerik hallásból ezt az ételt. Kevesen vannak viszont, akik a kóstolásig is eljutottak. A többség idegenkedik a nyers haltól és a furcsa, nehezen beszerezhető alapanyagoktól. Pedig megéri kipróbálni, mert egy rendkívül egészséges és komplett fogásról van szó. Arról nem is beszélve, hogy elkészítése igazi kikapcsolódás, "jó buli", különösen akkor ha barátokkal/családtagokkal együtt állunk neki és mindenki a saját sushiját tekeri :)

Pont ezért már egy ideje játszottam a gondolattal, hogy forgatok egy Sushi "tanvideót", ami lépésről lépésre bemutatja, hogyan készül ez az ínyencség minimális számunkra idegen hozzávalókkal. Az elhatározást tett követte és megszületett a nagy mű. Több típust is megismerhettek, a végeredmény magáért beszél. Remélem kedvet kaptok!

Üdv,
Bogi

Hozzávalók:

- 2 pohár kerekszemű rizs vagy sushi rizs
- 4 ek almaecet vagy rizsecet
- 2 ek xilit vagy agavészirup
- 1 ek himalájasó
- nori algalapok
- szójaszósz
- wasabi, vagyis csípős vízitorma
- pácolt lazac

A vegetáriánus és vegán változathoz:

- snidling
- tojás
- uborka
- répa
- avokádó, ne legyen túlérett
- szezámmag (fekete és normál egyaránt)

1. Először elkészítjük a gohan-t vagyis a főtt rizst.

Egy nagyobb tálat megtöltünk vízzel és ebben átmosunk 2 pohár rizst.

A keményítőt teljesen el kell távolítanunk, ezért addig öblítjük, amíg a víz nagyjából átlátszó marad.
Ha ezzel elkészültünk, feltesszük főni a leszűrt és megtisztított rizst 3 pohár vízzel fedő alatt először közepes lángon, majd amikor felfőtt leveszük takaréka.

A főzés során nem szabad egyszer sem felemelni a fedőt, ezért fontos, hogy az üvegből legyen. Így látjuk, amikor a lé teljesen elpárolog. Ekkor levesszük a tűzről és még hagyjuk állni  fél órát fedővel együtt.

2. Amíg pihen a rizs, 1 ek himalájasót elkeverünk 4 ek almacettel és 2 ek agavésziruppal vagy xilittel. A könnyebb oldódás érdekében fel is melegíthetjük. Ez lesz a sushi zu. Ha elészült, tálkába öntjük és hagyjuk kihűlni.

3. Egy nem fém tálcára kikanalazzuk a gohant és hozzáöntjük a sushi zut. Fakanállal óvatosan összekeverjük és ha még gőzölög legyezővel hűtjük. Ezzel elkészült a Shari vagyis a sushi rizsünk.

Lássuk a töltelék hozzávalóit:

Felverünk két tojást és egy előzőleg beolajozott serpenyőben rántottát készítünk. Az eredeti verzió, amit Tamagono Atsuyaki-nak hívnak cukrot, sót és mirint is tartalmaz és egy speciális téglalap alakú serpenyőben rétegezve készül.
Mi az egyszerűségre törekszünk, így ebben az esetben egy vékony omlettel helyettesítjük. Ha kihűlt téglalapokat vágunk belőle, a maradékot felcsíkozzuk.

A lazaccal is ugyanezt tesszük, téglalapokra és csíkokra lesz szükségünk. Végül felcsíkozzuk a meghámozott zöldségeket.
Az uborka húsos részét használjuk, a magosat vágjuk ki. Az avokádónál pedig fontos, hogy ne legyen túlérett, mert akkor szétkenődik.

1. Maki sushi – feltekert változat

Elsőként Norimakit készítünk, aminek az a lényege, hogy az alga kerül kívülre.
A sushitekerő bambuszgyékényre ráhelyezünk egy fóliát, erre a Nori lapot a fényesebbik oldalával lefelé fordítva (ez kerül kívülre). Vizezzük be a kezünket és fedjük be rizzsel úgy, hogy a Norilap egyik hosszanti oldalát újnyi vastagságban szabadon hagyjuk 

Wasabival egy csíkot húzunk. Rendkívül csípős, ezért óvatosan bánjatok vele. Megtöltjük a felvágott avokádóval, répával és uborkával, majd szorosan feltekerjük a gyékén segítségével. Az algalap végét benedvesítjük és így zárjuk össze a Norimakit. Bevizezett és éles késsel szeleteljük.

Következö a fordított sushi, vagyis Uramaki, ahol a rizs van kívül.

A folyamat ugyanaz mint az előző esetben annyi különbséggel, hogy miután bevontuk rizzsel a Norilapot megszórjuk szezámmaggal és megfordítjuk. Ízlés szerint megtöltjük és szeleteljük.

2. Nigiri sushi

Vizes kézzel krokettet formázunk a rizsből, megízesítjük egy kevés wasabival és rásimítjuk az előzőleg felvágott lazacot (sake nigiri).
Ugyanígy teszünk az omlettel (tamago nigiri) is. Ez utóbbit snidling vagy noricsík segítségével rögzítjük.

3. Temaki sushi

Ollóval kettévágjuk a Norilapot. Az egyik végébe átlósan egy rizskrokettet helyezünk kevés wasabival és kedvünk szerint megtöltjük. Majd tölcsér formájúra tekerjük. A Norilap végét benedvesítjük és leragasztjuk.

Tálaljuk szójaszósszal, wasabival és sushigyömbérrel.

A makisushit pálcikával, a nigirit és temakit pedig kézzel szokás fogyasztani. A videóban találtok egy rövid használati útmutatót.

Jó étvágyat és vidám tekergetést!

5 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen a segítséget és a sok tanácsot! Kedvet kaptam, és én is megpróbálom! Minden jót! Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kata! Örülök neki! Majd írj, hogyan sikerült :) Üdv, Bogi

      Törlés
  2. Szia Bogi ! Többször is készítettem már sushit, de a rizs mindig olyan íztelen volt.A recepted szerint viszont nagyszerű lett. Köszönöm!!! :-) Edit

    VálaszTörlés
  3. Szia Edit! Köszi, hogy írtál! Nagyon örülök, hogy ízlik!

    VálaszTörlés
  4. Másodszorra készítettem sushit. De ez lett a nyerő! Hálás köszönet a receptért.❤️❤️

    VálaszTörlés