Pont ezért már egy ideje játszottam a gondolattal,
hogy forgatok egy Sushi "tanvideót", ami lépésről lépésre bemutatja,
hogyan készül ez az ínyencség minimális számunkra idegen hozzávalókkal. Az
elhatározást tett követte és megszületett a nagy mű. Több típust is megismerhettek,
a végeredmény magáért beszél. Remélem kedvet kaptok!
Üdv,
Bogi
Hozzávalók:
- 2 pohár kerekszemű rizs vagy sushi rizs
- 4 ek almaecet vagy rizsecet
- 2 ek xilit vagy agavészirup
- 1 ek himalájasó
- nori algalapok
- szójaszósz
- wasabi, vagyis csípős vízitorma
- pácolt lazac
A vegetáriánus és vegán
változathoz:
- snidling
- tojás
- uborka
- répa
- avokádó, ne legyen túlérett
- szezámmag (fekete és normál egyaránt)
1. Először elkészítjük a gohan-t vagyis a főtt rizst.
Egy nagyobb tálat megtöltünk vízzel és ebben átmosunk 2 pohár rizst.
A keményítőt teljesen el kell távolítanunk, ezért addig öblítjük, amíg a
víz nagyjából átlátszó marad.
Ha ezzel elkészültünk, feltesszük főni a leszűrt és megtisztított rizst 3 pohár
vízzel fedő alatt először közepes lángon, majd amikor felfőtt leveszük takaréka.
A főzés során nem szabad egyszer sem felemelni a fedőt, ezért fontos, hogy az
üvegből legyen. Így látjuk, amikor a lé teljesen elpárolog. Ekkor levesszük a tűzről
és még hagyjuk állni fél órát fedővel
együtt.
2. Amíg pihen a rizs, 1 ek himalájasót elkeverünk 4 ek almacettel és 2 ek
agavésziruppal vagy xilittel. A könnyebb oldódás érdekében fel is
melegíthetjük. Ez lesz a sushi zu. Ha elészült, tálkába öntjük és hagyjuk kihűlni.
3. Egy nem fém tálcára kikanalazzuk a gohant és hozzáöntjük a sushi zut.
Fakanállal óvatosan összekeverjük és ha még gőzölög legyezővel hűtjük. Ezzel
elkészült a Shari vagyis a sushi rizsünk.
Lássuk a töltelék hozzávalóit:
Felverünk két tojást és egy előzőleg beolajozott serpenyőben rántottát
készítünk. Az eredeti verzió, amit Tamagono Atsuyaki-nak hívnak cukrot, sót és
mirint is tartalmaz és egy speciális téglalap alakú serpenyőben rétegezve
készül.
Mi az egyszerűségre törekszünk, így ebben az esetben egy vékony omlettel
helyettesítjük. Ha kihűlt téglalapokat vágunk belőle, a maradékot felcsíkozzuk.
A lazaccal is ugyanezt tesszük, téglalapokra és csíkokra lesz szükségünk.
Végül felcsíkozzuk a meghámozott zöldségeket.
Az uborka húsos részét használjuk, a magosat vágjuk ki. Az avokádónál pedig
fontos, hogy ne legyen túlérett, mert akkor szétkenődik.
1. Maki sushi – feltekert változat
Elsőként Norimakit készítünk, aminek az a lényege, hogy az alga kerül kívülre.
A sushitekerő bambuszgyékényre ráhelyezünk egy fóliát, erre a Nori lapot a
fényesebbik oldalával lefelé fordítva (ez kerül kívülre). Vizezzük be a
kezünket és fedjük be rizzsel úgy, hogy a Norilap egyik hosszanti oldalát újnyi
vastagságban szabadon hagyjuk
Wasabival egy csíkot húzunk. Rendkívül csípős, ezért óvatosan bánjatok
vele. Megtöltjük a felvágott avokádóval, répával és uborkával, majd szorosan feltekerjük
a gyékén segítségével. Az algalap végét benedvesítjük és így zárjuk össze a
Norimakit. Bevizezett és éles késsel szeleteljük.
Következö a fordított sushi, vagyis Uramaki, ahol a rizs van kívül.
A folyamat ugyanaz mint az előző esetben annyi különbséggel, hogy miután
bevontuk rizzsel a Norilapot megszórjuk szezámmaggal és megfordítjuk. Ízlés
szerint megtöltjük és szeleteljük.
2. Nigiri sushi
Vizes kézzel krokettet formázunk a rizsből, megízesítjük egy kevés
wasabival és rásimítjuk az előzőleg felvágott lazacot (sake nigiri).
Ugyanígy teszünk az omlettel (tamago nigiri) is. Ez utóbbit snidling vagy
noricsík segítségével rögzítjük.
3. Temaki sushi
Ollóval kettévágjuk a Norilapot. Az egyik végébe átlósan egy rizskrokettet
helyezünk kevés wasabival és kedvünk szerint megtöltjük. Majd tölcsér formájúra
tekerjük. A Norilap végét benedvesítjük és leragasztjuk.
Tálaljuk szójaszósszal, wasabival és sushigyömbérrel.
A makisushit pálcikával, a nigirit és temakit pedig kézzel szokás
fogyasztani. A videóban találtok egy rövid használati útmutatót.
Jó étvágyat és vidám tekergetést!
Köszönöm szépen a segítséget és a sok tanácsot! Kedvet kaptam, és én is megpróbálom! Minden jót! Kata
VálaszTörlésSzia Kata! Örülök neki! Majd írj, hogyan sikerült :) Üdv, Bogi
TörlésSzia Bogi ! Többször is készítettem már sushit, de a rizs mindig olyan íztelen volt.A recepted szerint viszont nagyszerű lett. Köszönöm!!! :-) Edit
VálaszTörlésSzia Edit! Köszi, hogy írtál! Nagyon örülök, hogy ízlik!
VálaszTörlésMásodszorra készítettem sushit. De ez lett a nyerő! Hálás köszönet a receptért.❤️❤️
VálaszTörlés