Ír
moha (Chondrus crispus)
Mint ahogy a nevéből is kiderül, ez a vörösalga fajta Írország déli részéről származik. Itt már évszázadok óta használják a hagyományos ír puding alapanyagaként és megfázás elleni szirupként.
Az Ír moha sűrítő és zselésítő tulajdonságokkal rendelkezik. Ebből az algából vonják ki az élelmiszeriparban használt zselésítőanyagot, a karragént (E407).
A zselés állagot úgy érhetjük el, ha
alacsony tűzön körülbelül egy órán át főzzük.
Az ír mohának több jótákony tulajdonsága
is van, többek között:
- Szabályozza a bél működését, ezért kiváló
orvosság emésztési panaszokra
- Ideális légúti megbetegedések
kezelésére
- Magába szívja a szervezetben
felhalmozódott rádioaktív anyagokat, sőt a röntgensugarakat is
- Gazdag fehérjében, Kálciumban, A
vitaminban, telítetlen zsírsavakban és ásványi sókban
(Forrás: Clemente
Fernández Sáa - Las verduras del océano Atlántico)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése