2014. november 12., szerda

Ír moha


Ír moha (Chondrus crispus)

 
 

Mint ahogy a nevéből is kiderül, ez a vörösalga fajta Írország déli részéről származik. Itt már évszázadok óta használják a hagyományos ír puding alapanyagaként és megfázás elleni szirupként. 

Az Ír moha sűrítő és zselésítő tulajdonságokkal rendelkezik. Ebből az algából vonják ki az élelmiszeriparban használt zselésítőanyagot, a karragént (E407).

A zselés állagot úgy érhetjük el, ha alacsony tűzön körülbelül egy órán át főzzük.

Az ír mohának több jótákony tulajdonsága is van, többek között:

- Szabályozza a bél működését, ezért kiváló orvosság emésztési panaszokra
- Ideális légúti megbetegedések kezelésére
- Magába szívja a szervezetben felhalmozódott rádioaktív anyagokat, sőt a röntgensugarakat is
- Gazdag fehérjében, Kálciumban, A vitaminban, telítetlen zsírsavakban és ásványi sókban


(Forrás: Clemente Fernández Sáa - Las verduras del océano Atlántico)
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése